• slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Vážení čtenáři,

jako tradičně jsme i ve školním roce 2023/2024 pokračovali s naší účastí na Evropském parlamentu mládeže, kterému zasvěcení neřeknou jinak než EYP. 

Heslem projektu je "To nejde vysvětlit, to musíš zažít", což dokazuje marnost jakýchkoliv snah o to první, nicméně i tak se ve zkratce pokusím. EYP se koná na tzv. zasedáních, kde jsou studenti z mnoha různých škol rozdělení do několika "komisí" po cca 10 lidech. V těchto komisích se nejprve seznámí při různých zábavných aktivitách, aby se následně snažili poprat s předem vybranou a vždy poměrně těžkou aktuální problematikou. Tato část má dvě fáze - v té první pracují ve skupině a ujasňují si, co je důležité, čemu se věnovat a jaká řešení jsou nejvhodnější. Na závěr vytvoří svou vlastní rezoluci. Tuto rezoluci se potom ve druhé části, jíž je formální zasedání, snaží obhájit před více či méně dotěrnými otázkami svých kolegů z ostatních komisí. 

Celá akce probíhá v angličtině, což je nejenom dobrá praxe, ale také nutnost, protože pravidelně se zasedání účastní hosté z jiných zemí EU. 

Tento rok jsme vyrazili na Regionální výběrovou konferenci do Plzně v hojném počtu deseti delegátů z řad vyššího gymnázia, kteří byli vybráni po absolvování EYP dne u nás na GCHD začátkem školního roku. 

Níže uvádím pár fotek ze zasedání a odkaz na další zdroje. 

Naše účast se velmi povedla a hned pětice našich studentů - Lucie Gomolová, Antonín Kleibl, Aneta Křížová, Diana Lukjanová a Šimon Poslední byla vybrána a může se zúčastnit Národní výběrové konference v Ostravě, která proběhne na jaře. Toto zasedání je ještě o den delší a vybraní studenti budou pozváni na mezinárodní konferenci. 

Například v loňském roce se současný student 7.J, Mark Salame, takto zúčastnil mezinárodní konference v Baku, ke které mu výrazně přispěl Klub rodičů GCHD. Ten podpořil studenty i letos a zaplatil všem deseti účastnické poplatky. 

Na závěr přidám pár postřehů pedagoga - pravidelně mne baví a těší mix totálního vyčerpání a nadšení, který se ve studentech mísí při nedělní cestě z konference domů. Studentům vyššího gymnázia, kteří EYP ještě neokusili to mohu jen a jen doporučit a jsem si jist, že pokud osloví naše bývalé účastníky, ti jim má slova potvrdí. 

Fotoalbum Plzeň 2023: https://eyp.cz/en/events/pil23/pil23-gallery/

Krátké video z akce: https://www.instagram.com/reel/Cz_r47ssMcW/?utm_source=ig_web_button_share_sheet