• slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Na to, že robotýmy s logem GCHD každoročně sbírají ocenění v Robosoutěži pořádané ČVUT jsme si už tak nějak zvykli. Ale First Lego League (FFL)? Robotická soutěž s mezinárodním přesahem?

No ale proč si klást malé cíle?

To si řekl i náš tým s názvem Skrat a v sobotu 24. února 2024 zaklekl jako historicky první tým z našeho gymnázia do startovních bloků regionálního kola FFL.

Skrat, složený z našich zkušených robohráčů z 5.M jakými jsou Šimon Vecka, Ondra Urban, Rosťa Kozlík byl doplněn o další čtyři členy. Přesně tak, jak vyžadují regule FFL. A tak se i Filip Týc, Tomáš Jodl, František Kubr a Andreas Wolf stali součástí průkopnického robotýmu GCHD ve First Lego League. A rozhodně není náhodou, že se těchto sedm statečných zná již od primy. Zvlášť v části soutěže, kde se hodnotila týmová spolupráce to znamenalo dost bodíků.

Samotná soutěž není jen o stavbě funkčního robota a naprogramování jeho činnosti. Je mnohem komplexnější. Porotci, mezi kterými byli i zástupci dánské firmy LEGO, hodnotí již zmíněnou týmovou spolupráci, design robota, postupy při stavbě robota, strategii jízdy. A v neposlední řadě je součástí hodnocení týmů i prezentace inovačního projektu. Což je návrh a týmové obhájení vlastního nápadu technologického řešení na dané téma. A to letošní téma projektu bylo umění a technologie. Prostě Masterpiece.

Ale jak to to vlastně dopadlo?

V jízdě robota a plnění jednotlivých úkolů nenašel tým Skrat soupeře. Ve všech jízdách sbíral nejvyšší bodová ohodnocení. V semifinále a ani ve finále na Skrat prostě žádný jiný tým nestačil. Tedy 1. místo a zlatý Lego pohár. V kombinaci všech disciplín pak jako nováčci soutěže kluci skončili na úžasném 4. místě, které zaručuje postup do celostátního kola. Je to obrovský úspěch, který byl navíc okořeněn hodnocením jednoho z hlavních porotců slovy, že si nepamatuje, že by se v historii First Lego League v ČR našel tým, který by při své soutěžní premiéře porotce zaujal svým přístupem, týmovým duchem a kvalitou provedení robotického úkolu natolik, že by hned postoupil do celostátního kola.

Tak teď jen „v republice“ držme Skratu palce. A kdo ví, třeba nás čeká účast v mezinárodních soutěžích. Norsko a Open European Championship v Bodø anebo dokonce USA a World Festival v Houstonu v Texasu.

Klukům ze Skratu děkujeme za úžasnou reprezentaci školy.

Každopádně tohoto skvělého úspěchu dosáhli i díky finanční podpoře Klubu rodičů a přátel GCHD, který již tradičně podporuje naše roboty. A v neposlední řadě bychom chtěli poděkovat za nezištnou podporu manželů Veckových, kteří pro přípravu soutěže zapůjčili prostory vlastní garáže😉. Děkujeme.