• slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider

Ve dnech 5.-9.12.2023 jsme se zúčastnili výměnného pobytu v německých Drážďanech.

Se studenty z partnerského gymnázia Tolkewitz jsme se po příjezdu setkali u nich ve škole. Seznámili jsme se s programem následujících pěti dnů a po obědě v místní jídelně jsme se se studenty vydali do rodin. Večer jsme navštívili vánoční trhy.

Následující den ráno jsme měli možnost navštívit hodinu zeměpisu a matematiky a poté jsme pracovali na našem týdenním projektu - školních únikovkách, které jsme museli připravit v českém a německém jazyce. Odpoledne jsme jsme navštívili výstavu “Tschechische Heldinnen” kde jsme se společně s německými studenty seznamovali s významnými ženami naší minulosti a přítomnosti. Poté jsme si prošli městskou část Neustadt a vrátili se do školy. Pozdě odpoledne se v hale školy konal vánoční jarmark a my postavili náš ryze český, vánoční stánek a do konce dne prodávali námi napečené vánoční cukroví, hráli na kytaru a flétnu české koledy a zpívali.

Ve čtvrtek jsme hned ráno odjeli autobusem na prohlídku zámku Moritzburg, kde se konala výstava k filmu Popelka. Na schodišti jsme zkusili, jestli nám padne Popelčin ztracený střevíček a oknem jsme nahlédli do tanečního sálu, kde tancovala Droběna s princem.

Obědvali jsme opět ve škole a pracovali na našem projektu. Během volného odpoledne nás naši němečtí kamarádi vzali na kulečník, kde jsme zůstali až do večera.

Poslední pracovní den jsme  strávili dokončením a hraním únikovek. Odpoledne jsme navštívili zajímavou expozici “Panometer Dresden”, která se nachází v bývalém plynojemu, který je dnes průmyslovou památkou. Jednalo se o velmi realistické panorama Drážďan promítané na plátno ve 360°. V sobotu jsme měli celý den volný program, který jsme strávili s rodinami u kterých jsme bydleli. Někdo pekl vánoční cukroví, někdo šel na procházku po Drážďanech, někdo navštívil slavnost spojenou s krájením obří štoly na vyhlášeném vánočním trhu Striezelmarkt. Pozdě odpoledne jsme se rozloučili s německými studenty i s jejich rodinami a po týdnu plném zážitků a poznávání jsme odjeli autobusem zpátky domů do Prahy.